case

Bakkegården

 
4S9A6602.jpg

Personlig omsorg

I samarbejde med Seniorcenter Bakkegården har DesignCure arbejdet med at skabe bevidsthed om de rumlige rammers betydning for skabelsen af et hjem. Vi havde blandt andet fokus på, hvordan Bakkegården kunne komme væk fra at være en institution ved hjælp af indretningen.  Bakkegården arbejdede udfra ’The Eden Alternative’ filosofien og ‘personcentreret omsorg’, hvor essensen var at bekæmpe: ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed og skabe et liv der er værd at leve – hele livet.

 
Fotodagbog_Bakkegården.jpg

Fotodagbog

Vi startede processen ud med at, beboerne, pårørende, medarbejdere og frivillige lavede deres egen ’fotodagbog’. Der var fokus på, hvad der var institutionelt og, hvad der var hjemligt i deres omgivelser på Bakkegården. Det gav en masse ’aha oplevelser’ at få skærpet synet på, det de til dagligt, omgav sig med. Det skabte en bevidsthed om, hvor vi kunne sætte ind for at minimere det institutionelle og skabe mere hjem.

 
L1050475.JPG

Workshop

Med bevidstgørelsen fra ’fotodagbogen’ blev der efterfølgende afholdt en workshop, hvor beboerne, pårørende, medarbejdere og frivillige deltog. Der blev bl.a. arbejdet i grupper med ”Hvad det var for et liv, vi ønskede at leve på Bakkegården”. Vi talte om hvordan vi kunne styrke fællesskabet og hermed skabe en bedre forståelse for hinandens ønsker og behov. Vi arbejdede 2 og 2, i grupper og i plenum med bl.a. billedkort, små hurtige øvelser etc. Derudover var der viden-input fra DesignCure.
Workshoppen var med til at give kursisterne en forståelse for, hvordan man med synlige og genkendelige ting, billeder og miljøer kunne invitere til meningsfulde aktiviteter.

 
Førhen bar rummene præg af at være indrettet med ting som var blevet efterladt
— beboer
 
designmanual-compressor.jpg

Designmanual

Med udgangspunkt i input fra ’fotodagbogen’ og ’workshoppen’ arbejde DesignCure med at konkretisere alle idéerne og skabe ’en rød tråd’ i indretningen.

Designmanualens formål var, at have en fremadrettet plan for, de forskellige del-elementer der indgår i en indretning.

Et element vi bl.a. arbejdede med var, at opdele de mange store fællesrum i mindre rum og gav dem forskellige identiteter. Vi ved, hvor vigtigt det er, at mennesker med demens skal have mulighed for at sortere unødige stimuli fra og kunne orientere sig og finde vej.

 
4S9A8666.jpg

Temavægge

Derudover arbejdede vi med gangarealerne. Hvor der før var lange gange, uden noget at gå efter, designede vi unikke oplevelser i form af forskellige temavægge. Dette skabte en naturlig indikation for at bevæge sig og gav samtidig grundlag for erindringer og samtaleemner. Temavæggene gav beboerne en intuitiv måde, at kunne finde vej ved hjælp af særlige fixpunkter.

 
4S9A8649.jpg

Specialdesignet inventar

Et andet element der indgik i Designmanualen var specialdesignet inventar. Der blev bl.a. designet en bænk til gangene, hvor bofællesskabets identitet i form af et logo blev udstanset i sidestykket til bænken. Bænkene bidrog til at beboerne havde mulighed for et hvil og der kunne opstå spontane møder. Bænkene var placeret i nærhed til en temavæg, så der var noget at se på.

Udover bænkene blev der designet nye køkkener, hvor aktivitetsting kom tæt på beboerne og køkkenet blev samtidig designet så beboerne kunne være med.

 

 

Implementering

DesignCure blev hyret til at implementere alle ideerne fra Designmanualen. Vi var derfor tovholder i hele processen med bestilling af inventar til at styre diverse håndværkere. Det gav et fint resultat at være med hele vejen. Vi kunne derved være med til beslutningerne ned i detaljen der skabte et fint resultat til glæde for brugerne af huset.

 
 
 
 

Kontakt os.

Interesseret i at høre hvordan vi kan hjælpe med at rådgive og indrette jeres institution? 

Ring på +452299 6369

Eller skriv til os her

 
4S9A2513.jpg